Originele plattegrond

Besparen in het portiek

Het voorbeeld

Laatste update: 9 sep. 2010.
 
Ons voorbeeld is een portiekappartement op de 2e (bovenste) etage van ongeveer 100m², gebouwd in 1921.
Op de originele plattegrond worden beide grote kamers nog gescheiden door kasten en schuifdeuren. Deze 'kamer en suite' indeling was gebruikelijk in een portiekappartement. De kasten en schuifdeuren zijn in de loop der jaren verwijderd, met als resultaat een lange 'doorzonkamer'.
De schoorstenen in een hoek van de grote kamers zijn nog aanwezig. Schoorstenen halverwege de kamers komen ook veel voor.
 
Boven de trap zit een grote lichtkoepel in het dak. Daardoor hoeft er overdag nooit licht aan in de hal, een stukje ingebouwde energiebesparing uit 1921.
 
Naderhand is in de slaapkamer naast de keuken een douche en wastafel geplaatst, een logische plek met het oog op de water- en afvoeraansluitingen.
 
Hal

Zo was het voor aanvang

Bij een verbouwing in de 70er jaren van de vorige eeuw werd de trap met dakkoepel daarboven omtimmerd en werd een deur geplaatst boven aan de trap. In de hal kwam weinig licht van de dakkoepel meer binnen.
 
De hal wordt weer in oorspronkelijke staat gebracht, met open trap en ballustrade en dus veel licht. Hier komt een grote eettafel.
 
Hal Vanuit de centrale hal zijn alle kamers toegankelijk. Links de keuken, rechts de grote achterkamer, met een schoorsteen in de hoek.
 
Bij de verbouwing verdwijnt het 'maanlandschap' stucwerk achter een gladde laag nieuw stucwerk.
 
Achter- en voorkamer De achter- en voorkamer, gezien vanaf het balkon.
De inspringende muur links is de achterkant van één van de schoorstenen. Op deze hoogte zaten vroeger ook de kasten en schuifdeuren tussen de achter- en voorkamer.
 
Aansluitend op de schoorsteen zal nu een geluidsdichte wand geplaatst worden tussen de achter- en voorkamer. De achterkamer wordt werkruimte/kantoor, de voorkamer wordt de huiskamer. Bijkomend voordeel is dat alleen een gebruikte kamer verwarmd hoeft te worden (net als vroeger), een eerste stukje energiebesparing.
 
Aan weerzijden van de nieuwe wand komt een dakkoepel voor extra daglicht.
 
De gehele binnenmuur rechts wordt een
warmtemuur, onderverdeeld in in twee delen.
Werkruimte/kantoor en huiskamer kunnen daarmee
appart verwarmd worden.
 
Alle plafonds in het appartement worden geïsoleerd.
Een ongebruikelijke, maar hier verstandige methode
voor dakisolatie.